Солотур на Киперорт — Cykeltur halvön Kyperort

Det finns resor du gör bara en gång eftersom de leder till Terra Incognito. Innan varje äventyr uppstår en känsla som svårt att beskriva. Du brukar sitter vid bordet med kartor, dricker te, planerar och drömmer. Jag personligen tycker mycket om den här stunden. Du inser att du ska se skogar, sjöar, kuster, stränder, träsk. Det blir vägar och stigar, berg och dalar. Du försöker att föreställa vad du ska se om flera dagar men det är omöjligt. Kartor visar ju inga detaljer. De ligger på bordet och lockar dig. Å ena sidan låter det lite tråkigt, naivt och banalt men i själva verket är det underbart. Tack vare det får du en chans att uppleva naturen och äventyret på riktigt. Sen packar du ryggsäck, tar regnjackan , väljer trailskor eller pumpar däck. Till sist packar du vatten och lite energi eftersom du ju vill springa eller cykla snabbt för att fänga de här tidiga timmarna på morgonen och allt som de kan ge dig.

De första stunderna när man står mitt i skogen uppstår bara en känsla — ensamhet. Men om flera minuter hittar du harmoni. Du ser och hör nästan allt och blir helt enkelt en del av naturen. Plötsligt förstår man att det är så naturlig för människa att vara ute.

I början av februari skadade jag knäet. På grund av det krossades alla mina planer om White Night Trail och INOV8 trail. Jag var verkligen deprimerad. Jag gnällde kanske flera veckor och längtade efter löpning. En utväg för mig har blivit — cykel. Trots att jag började springa i maj var jag ändå rädd för långpass. Men min kropp och i synnerhet själ har krävt ett riktigt långpass. Mitt hjärta och min hjärna ville uppleva — solen, vinden,moln,fåglar. Det vill säga, alla saker som jag saknar här i St Petersburg. Jag orkar inte att springa 4-5 mil men jag kan cykla den här sträckan. Sagt, gjort.
Google maps, Wikimapia och kartor har hjälpt mig att förstå vilka platser jag vill besöka.
Mål — halvön Kyperort. Det är svenskt ord men vad det betyder vet jag inte.
Distans enligt kartor — 55-57 km. Inga problem faktiskt. Den första milen är asfalt och grusväg längs kusten, vidare Terra Incognito eller bättre Landet som försvann.
Start — kl 4.20. Att resa tidigt på morgonen är helt fantastiskt. Guldfärgada timmar — soluppgång, dimman, daggen, fåglar sjunger och inga människor och bilar.

Vägen var jobbig och den tog alla mina krafter och reserver. Gigantiska pölar (på halv meters djup), sandvägar, miljoner myggor, tekniska stigar upp och ner. Jag tro att cirka 3 km bar jag cykeln eftersom hade inga möjligheter att cykla. Med andra ord — blod, svett och tårar. Men man vet att allt har ett pris och jag betalade det. Till slut förtjänade jag helt fantastiska vyer, doftar samt ljud. Så varsågoda.

Пожалуй, это одно из главных приключений года. Соло-велопоход по полуострову Киперорт. Старт и финиш в Приморске, ранее Koivisto, еще ранее Björkö. Километраж на первый взгляд смешон — 58 км. Но планировать большее не решился из-за травмы колена. (как оказалось больше и не надо). Достаточно сложный маршрут получился, неожиданно. Тучи комаров (хоть ложкой черпай), огромные 10 метровые лужи, грязь местами по колено. Нес велосипед на себе около 3 км. Несколько км дорога по песку где ехать тоже не особо удавалось. Взял мало еды и воды. Спасибо дачнику Саше, который наполнил флягу водой и дал Чокопай. На этом проехал последние 8 км.

Краткий курс истории. Киперорт — шведское название полуострова, которое сохранилось до сих пор. Здесь в принципе все изначально шведское. Начиная от Выборга , Тронгзунда и тд. Земля, короче, шведская. Потом фины названия поменяли , потом СССР. Но часть исторических названий осталась не смотря ни на что. Сейчас в основном дачная застройка вдоль западного побережья. После дач дороги проходимы только пешком, на МТБ или на квадроцикле. Благодаря этому наши соотечественники еще не засрали эту уникальную природу, тк эта категория граждан передвигается в основном на автомобилях. В центре полуострова стоит батарея форта Харкяля , точнее то что от не осталось (см фото). На севере финская деревня, точнее только фундаменты. Вообще очень много старых финских развалин можно разглядеть сквозь заросли. Видимо ранее здесь был благополучный район. Но после того как СССР отобрал у финов эту землю всю пошло прахом. Нынешняя российско-советская застройка и инфраструктура хаотична и безобразна. Природа же, наоборот, великолепна. Я попытался хоть что заснять, но это только 10 часть того великолепия что я видел и слышал. К сожалению, нет навыков фотографирования таких красот. Да и во времени был ограничен. Очень хочется вернуться сюда еще раз.

форт Харкяля 1916

форт Харкяля 2016

Мыс Сепянниеми

Бухта Заметная

Spökstad, деревня призрак

Мыс Летний , Sommars udde

Место где грелся на солнышке кабан, почти налетел на него. В начале оба растерялись, но он запаниковал первый. Platsen när lag vildsvin.

Островок. Финальная точка путешествия. En liten ö nära halvön.

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s